Koncepcja podnoszenia efektywności w zarządzaniu zasobami ludzkimi.
Istotą koncepcji jest sprzężenie trzech informacji:
- Identyfikacja Pracownika;
- Zadanie do wykonania;
- Lokalizacja w przestrzeni produkcyjnej.
Identyfikacja PracownikaPracownicy pracujący w systemie QES wyposażeni są w urządzenie terminalowe dysponujące komunikacją dwustronną (pracownik <> serwer zadań). | Zadanie do wykonaniaSystem QES dystrybuuje zadania do Pracowników w konkretnej przestrzeni produkcyjnej (zadanie <> pracownik <> przestrzeń). |
Lokalizacja w przestrzeni produkcyjnejTerminale systemu QES identyfikują się w zadanej przestrzeni produkcyjnej, poprzez rozmieszczone w niej czujniki zdolne określić lokalizację Pracownika z dokładnością do >= 1 metra. |
Reasumując, QES to:
- lokalizowanie pracownika w przestrzeni produkcyjnej;
- przydzielanie zadań do pracowników;
- przyjmowanie potwierdzeń wykonania zadania;
- przypisywanie zadań do przestrzeni produkcyjnej;
- tworzenie nowej przestrzeni zadania w przestrzeni produkcyjnej;
- komunikowanie ukompletowania zamówień.